Израелската армия обяви, че по нейни оценки силите на сирийския президент Башар Асад все още притежават химическо оръжие, предаде "Ройтерс".

"Няколко тона химически оръжия" все още са в ръцете на силите на Асад, каза представител на израелските въоръжени сили, цитиран от агенцията. Тел Авив редом със западните държави обвинява режима на Асад за инцидента.

Офицерът, пожелал да запази анонимност по процедурни съображения, твърди, че може да става дума за до три тона химически арсенал. Оценката идва седмици след химическата атака в сирийския град Хан Шейхун, при която десетки загинаха, а стотици бяха ранени.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви по-рано през април за вестник "Йедиот Ахронот", че е "сто процента сигурен", че атаката е била "директно наредена и планирана от Асад", но не даде аргументи. "Надявам се, не мислите, че ще споделим с вас разузнавателната си информация по въпроса," добави той на пресконференция след среща с американския си колега Джим Матис в Тел Авив този петък, предава "Джерузалем пост".

Матис също изрази увереност, че режимът на Асад не е унищожил арсенала си. "Убедено мога да кажа, че са запазили част от [химическите си оръжия]. Това е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и ще се предприемат диплотиматически действия," каза той.

В сряда Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) обяви, че зарин или друго подобно вещество е било използвано при атаката. Такива заключения дойдоха и от турски и британски лаборатории, които направиха същите тестове.

Дамаск твърди, че обгазяването е последвало взривяване на склад за химически боеприпаси на бунтовниците. Сирийските власти напомнят, че армията вече е предала химическите си оръжия през 2013 г., след като беше сключено споразумение с посредничеството на Русия и Съединените щати. Миналата седмица Асад, цитиран от агенция САНА, каза, че дори силите му да разполагаха с подобен арсенал, не биха го използвали.

Дневник