Богатите области Ломбардия и Венето в Северна Италия ще проведат референдуми за автономия през октомври, за да си издействат по-голяма независимост от централното правителство, съобщи "Ройтерс".

Резултатите от допитванията в Ломбардия и Венето – областите, в които се намират съответно Милано и Венеция – няма да имат задължителен характер, но е възможно да увеличат подкрепата за "Северна лига", най-голямата партия и в двата региона. Очаква се и да подобрят позициите на Лука Дзая, губернатора на Венето, който според мнозина има потенциал да бъде лидер на десницата, пише "Ройтерс".

"Референдумите ще бъдат през октомври," обяви президентът на Ломбардия Роберто Марони. По думите му датата ще се уточни по-късно през седмицата. Според някои италиански издания в петък Дзая е предложил на Марони и двете области да проведат допитването на 22 октомври.

Конституционният съд на Италия обаче отхвърли оригиналния план на Дзая за референдум дали Венето да се отдели от Италия или да запази контрол върху 80% от данъчните приходи, събрани в региона. Новият въпрос на допитването е: "Искате ли Венето да получи по-нататъшни форми и определени условия на автономия?" В Ломбардия въпросът предстои да бъде зададен.

За Ломбардия и Венето ябълката на раздора са данъчните постъпления. Милано е основният център на италианската търговия и отговаря за около една пета от брутния вътрешен продукт на страната, докато във Венето се произвеждат около 10% от БВП. Така в двата региона, с население около 15 милиона души, се съсредоточава близо една трета от икономиката на шейсетмилионна Италия.

За много от жителите на областите е проблем, че значителна част от данъците им се използва, за да бъдат финансирани услуги в по-бедните южни райони, отбелязва "Ройтерс".

"Северна лига", която се обявява срещу мигрантите и отхвърля еврото и санкциите, наложени на Русия, се надява и на висока избирателна активност, която ще даде на партията повече възможности да преговаря за фискалната политика с павителството на премиера Паоло Джентилони и ще увеличи подкрепата ѝ преди парламентарните избори, които се очакват догодина.

Проучванията сочат, че партията в момента се подкрепя от 12% от електората. Ако този дял се запази, тя ще бъде третата или четвъртата най-голяма партия в страната след вота.

Матео Салвини, сегашният лидер на "Северна лига", откровено симпатизира на руския президент Владимир Путин. Миналия месец италианската партия и управляващата в Москва "Единна Русия" подписаха споразумение за сътрудничество

Dnevnik.bg