Трябва да се регулира бизнесът така, че да не можеш безнаказано да станеш длъжник и да прехвърлиш фирмата си на трети лица. Така бившият финансов министър в кабинета "ГЕРБ 2" Владислав Горанов коментира пред БНР внесените от омбудсмана Мая Манолова проектопромени в няколко закона срещу работодатели, които бавят заплатите на работниците си.

Една от идеите на Манолова и КНСБ е дасе забрани прехвърлянето на фирми на клошари.

Според Горанов в текстовете на омбудсмана има добри идеи, но и някои по-крайни, които ще бъдат обсъдени внимателно. Едновременно с това той коментира, че Манолова и КНСБ повдигат въпроса само частично като се ограничават само до правата на работниците, докато проблемът трябва да се разглежда по-широко и да защити всички участници в стопанския живот.


"В България може би сме твърде либерални - твърде лесно е да се откриват и прехвърлят фирми и да се освобождаваш от задължения, бич е неплащането на работници и контрагенти, системата на несъстоятелността работи незадоволително, можеш лесно да останеш безнаказан", каза бившият финансов министър, който вероятно ще се върне на същия пост и в следващото редовно правителство.

В същото време Горанов подчерта, че трябва да се спази тънкият баланс със свободата на правене на бизнес и даде пример с предложението на Манолова да се забрани прехвърлянето на бизнес при неплатени заплати. Като "не лошо" той определи предложението на омбудсмана неплащащите заплати да бъдат изключвани от участие в обществените поръчки.

Дневник