След два часа дебати общинските съветници дадоха съгласието си да се предостави терен в Тежкия полк на ФК „Волов 1929“, където сдружението да направи футболно училище.

За решението бе необходими 2/3 от гласовете на съветниците, или 28. 

Дебатите се завъртяха около финансирането и бъдещата издръжка на училището, както и шансовете проектът на клуба да бъде одобрен от фонда “Джесика” на Оперативна програма "Регионално развитие".

Председателят на Икономическа комисия Иван Ламбов подчерта, че в по-голяма степен съветниците могат да защитят обществения интерес ако теренът се предостави за по-голям кръг ползватели и попита от къде ще идва финансирането и как ще бъде обезпечена издръжката на училището след това.

Съветникът Иван Йонков също зададе тези въпроси и припомни, че на това мястото на Тежкия полк има идея да се изгради парк. „Не виждам причина сега да бягаме от тази възможност“, каза Йонков. Той попита защо не се използва стадиона и терените около него и готов ли е клубът да обсъди друго място за училище и дали могат да влязат в съдружие с общината.

На питането на Иван Йонков представителят на ФК „Волов 1929“ Петър Рафаилов отговори,  че това, което ще се направи след години остава за общината. Той допълни, че без общината като партньор, проектът трудно би се реализирал.

Рафаилов заяви пред съветниците, че сдружението първоначално не е искало точно Тежкия полк, а терените около Градския стадион. „Собствеността на териториите около стадиона по статут е публична общинска собственост, което предполага концесионни процедури. „Ние си знаем възможностите. За стадиона трябват поне 1 млн.лв., които ние не можем да инвестираме. Оглеждахме и Дивизията, но там има много сгради и тяхното събаряне отново би струвало скъпо. Теренът на Тежкия полк като предназначение е за спорт и отдих и общината няма как да го продаде, а трябва да инвестира в него, ако се направи парк“, каза още Рафаилов.

Той добави, че по отношение на издръжката на училището, сдружението ще търси съдействие от обществеността на Шумен.

Иван Ламбов отново поиска по-конкретна информация за намеренията на инвеститора. Рафаилов и Ламбов влязоха в дълъг диалог, като общинският съветник не остана доволен от отговорите и предложи да се отложат разискванията и дебати да има, когато клубът предостави конкретика.

Рафаилов припомни на общинските съветници, че от тях се иска сега само да дадат терен, за да може сдружението да кандидатства за финансиране на проекта. При получено такова и при старт на реализацията на сдружението ще предостави още информация на съветниците.

След повече от час адвокат Пламен Петков предложи съветниците да отложат решението с един месец, което не бе прието.

В дискусиите се включи Данаил Данчев, според който, ако се даде терена, ще бъдат ощетени 20 хил. души, които искат парк. По думите му мястото там ще бъда затворено за други инвеститори.

Последва ново предложение за прекратяване на разискването от страна на ГЕРБ, което този път бе прието и съветниците гласуваха да дадат зелена светлина на проекта на ФК „Волов 1929“. 

„За“ гласуваха 28, 2 бяха „против“, 2 „въздържал се“. Против бяха Добрин Чайлев и Иван Ламбов. С „въздържал се“ гласуваха Анатолий Стоянов и Данаил Данчев от БСП.

В решението си да предостави право на строеж на терена на Тежкия полк на ФК „Волов 1929“ съветниците посочиха, че сградите, съоръженията и прилежащата инфраструктура на терена трябва да се изградят изцяло за сметка на сдружението. Бе даден едногодишен срок на ФК „Волов 1929“ да предостави доказателства за получено финансиране, ако това не стане учредяване на правото на строеж се прекратява. Срокът за ползване на базата от сдружението да е 25 години от даване на разрешителното за строеж.

ШУМ.БГ