"Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах". С тези думи атлетката Силвия Дънекова изрази радостта си от решението, с което беше оневинена.

В разгара на олимпийските игри в Рио де Жанейро миналото лято се появи информацията, че тя е дала положителна допинг проба. Случаят увеличи напрежението в българския отбор по две причини - заради серията колебливи и неуспешни резултати към момента и заради това, че беше първият положителен допинг тест на игрите изобщо.

Тогава Дънекова каза, че е невинна. Тя обвини Световната антидопингова агенция (WADA) и заяви, че е жертва на "мафията в бели престилки". 

Състезателката на 3000 м стипълчейз беше отстранена от игрите, а Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и спортният министър Красен Кралев се изказаха критично за поведението й и за това, че е "лепнала петно" на България.

Последваха дълги месеци на чакане, в които противно на обичайните практики в подобни случаи липсваше наказание за Дънекова. А случаят беше обвит в много въпроси.

Дънекова повтори думите си и пред "Дневник", че се чувства като победител. Тя обаче все още не знае какво следва, тъй като информацията, че е оправдана, е дошла съвсем скоро.

Атлетката е получила решението от дисциплинарната комисия на БОК, в което се казва, че "не са налице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила". "Тепърва ще обсъждам с адвоката си дали да предприема някакви мерки", каза тя на въпрос дали евентуално ще търси обезщетение.

"Сега предстои да изчакаме дали някой ще обжалва решението в 14-дневния срок. Много ми е интересно какво ще кажат от българската федерация по въпроса."

За нея всичко вече е ясно. "Елементарната логика го показва. WADA можеше да ме накаже, но прехвърли решението на международната федерация по лека атлетика, а от там казусът отиде в дисциплинарната комисия на БОК", каза тя.

В очакване на окончателното решение множеството въпроси остават.

Дънекова продължава да е изненадана от поведението на БФЛА. Президентът на федерацията Добромир Карамаринов каза лаконично, че "няма коментар" по темата, докато процесът не приключи. Той отказа да посочи пред "Дневник" дали ще последва обжалване от страна на БФЛА.

"Няма причина да ме мразят", каза Дънекова. "Дала съм си кариерата и 20 години от живота на атлетиката. Винаги съм участвала в държавните първенства. Когато се е налагало, дори съм запълвала щафетата 4 по 400 метра."

"Най-интересното е, че от обявяването на положителната проба българската федерация до момента не ме е търсила. Тотално ме заклеймиха като "виновна", добави състезателката. А като потвърждение на думите й дойде отговорът на Карамаринов: "За нас до приключването на казуса тя е състезател с временно спрени права". 

Дневник