Седмица преди балотажа на президентските избори във Франция кандидатът на националистите Марин льо Пен представи един от изгубилите вота на първия тур като неин избор за премиер, ако победи на 7 май.

Представянето на Никола Дюпон-Енян се възприема като част от опитите ѝ да победи изпреварващият я с около 20 пункта центрист Еманюел Макрон.

Дюпон-Енян е националист, поддържащ протекционизъм и принципи, близки до тези на Националния фронт. Подобно на Льо Пен, той също иска да намали властта на институциите на Европейския съюз.

На 23 април Дюпон-Енян събра 4.7% от гласовете и обяви в петък, че я подкрепя за балотажа.

"Ще сформираме правителство на националното единство, което събира хора, подбрани заради компетентността си и любовта си към Франция", обясни тя при представянето в Париж.

Дюпон-Енян, който бе кандидат на партия "Изправи се, Франция!", заяви, че е подписал споразумение с Льо Пен за бъдещо правителство, взимащо предвид известни "модификации" на нейната програма. Той има различия с нея относно социолните програми и не приема позицията ѝ за връщане на смъртното наказание.

В миналото е наричал партията си "голистка", а през 2013г. написа в "Туитър", че "не можем да се наредим до крайната десница".

Dnevnik.bg