"Успяхме да създадем динамика на работата и публичност, хората разбраха, че има европредседателство" - така вицепремиерът, отговорен за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, Деница Златева коментира пред БНР свършеното от екипа й по време на мандата на служебното правителство.

Тя посочи, че е наваксана голяма част от закъснението в подготовката, което по някои мерки е било и 9 месеца. "Сега, когато предавам поста, сме подготвили досиета на всички аспекти от подготовката на председателството", посочи тя.

Златева коментира защо няма да остане на поста в правителството на ГЕРБ, каквато покана отправи лидерът Бойко Борисов.

 "Аз имах лично предложение от г-н Борисов, не по телефона, към мен специално", заяви тя. "Ако имаше предварително съгласие от политическите сили, че по определени теми ще има сътрудничество, което може да се изрази в участие на експерти в определен кабинет – това е една тема", посочи Златева и даде пример с Германия, като изтъкна, че при широките коалиции там се започва още отначало с преговори.

"В тази ситуация, при решение на Националния съвет, че БСП няма да участва под никаква форма в правителство на ГЕРБ, при обсъждане в Изпълнителното бюро, смятам, че това е правилното решение", обясни Златева, която е член на Изпълнителното бюро на БСП. Вицепремиерът увери, че ще помага на наследника си, ако това се иска.

Деница Златева коментира още, че страната не бива да чака да започне нейното председателство, за да участва в дискусията за петте сценария, по които може да се развива ЕС. Според нея е необходимо да се дебатира как България като страна-членка си представя развитието на съюза. "Да върнем дебата за Европа отново при нас, а не само усвояваме ли евросредтсва, колко усвояваме и т.н.", посочи тя.

Вицепремиерът добави, че на този етап не се предвижда увеличение на планираните 150 млн. лева за трите години на подготовката и провеждането на председателството. 

Дневник