"И аз, пък и от ГЕРБ, така сме разбрали патриотизма - да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви"

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на освещаването на катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч.

Патриотизмът е да накараме хората "да вярват в Господа, да се уповават на него, защото това ни е спасило през вековете", смята бившият и вероятно бъдещ министър-председател. "Както е казано в Евангелието, без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него. България винаги ще е добре", заяви още Борисов.

Той припомни, че по време на управленията на ГЕРБ са построени и основно ремонтирани десети църкви в страната.

В четвъртък Борисов получи мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство. ГЕРБ вече подписа съвместна управленска програма и коалиционно споразумение с Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ, Атака).

Персоналният състав на правителството, което ще бъде оглавявано от Борисов, трябва да стане ясен другата седмица.

Днес бившият премиер отказа да отговаря на политически въпроси. На освещаването присъстваше и патриарх Неофит.

Мястото за новата ловешка катедрала е купено през 2001 година, а строителството започва 4 години по-късно -  през 2005 година и приключва след 12 години. Тя е изградена почти изцяло с български средства – с дарения от държавата и частни фирми и лица.

Стенописите в храма са дело на известния български зограф Владимир Авраамов, а иконостасът – дело на смоленски майстори. Църквата е оборудвана и с помещения, в които ще се помещава храмовата библиотека. Има и стая за неделно училище, което ще  бъде открито тази есен.

БТА