Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителния акт срещу четирима мъже за придобиване и държане на прекурсори и за контрабандата им през граница, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

Наркоканалът бе разбит при мащабна спецакция през април 2014-та.

Тогава бяха задържани петима. За организатор на бандата бе посочен 43-годишния Емил Асенов, с прякор Байчото, от Нови пазар. В нея участвали още Елзер Мустафов и Мартин Мартинов, също от Нови пазар, както и баща и син от Добрич - Росен Начев Сополанкото и Асен Асенов – Долара.

Мартин Мартинов почина по време на разследването.

Подсъдимите купили от Истанбул 14 000 блистера лекарство против синузит на стойност 25 000 евро, което възнамерявали да изнесат в Полша. В Турция медикамента е със свободна продажба, но е забранен в ЕС, тъй като от него се прави метамфетамин.

Според заключенията на вещите лица, намерените и иззети 194 264 таблетки от лекарството Cirrus съдържали псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23,312 кг, от които можело да се произведе 23,079 кг метамфетамин. „Стойността на псевдоефедрин хидрохлоридът е в размер на близо 500 000 лева, като стойността му надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата, което определя и особено големият размер на контрабандата“, уточниха от прокуратурата.

Трима от подсъдимите – Емил, Росен и Асен, са извършили престъпленията в изпитателния срок на предишни техни осъждания.  

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

ШУМ.БГ