Служители на ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, които са подпомагали контрабанда на стоки, съобщи пресцентърът на МВР.

Под наблюдението на специализираната прокуратура разследващите провеждат действия в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. До момента са задържани 23-ма души с полицейска мярка до 24 часа.

Предмет на разследването са действия на международна организирана престъпна група, която се занимава с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на агенция "Митници", както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.

Към момента е установено, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на агенцията осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

 Сред задържаните са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори, пише още в съобщението на МВР. Извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция "Митници" в столицата. Действията продължават.

Дневник