Докато агенция "Пътна инфраструктура" обмисля дали да не удължи с нови седем дни срока за участие в поръчката за внедряване на тол система, три компании я обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), се вижда от регистъра на антимонополния регулатор.

Вчера пътната агенция възобнови спираната и обжалвана вече девет пъти поръчка като даде еднодневен срок за подаване на документи. Той изтича днес в 17 ч.

Също днес в антимонополната комисия са заведени трие жалби срещу процедурата - на унгарското дружество "ЕРБА 96" ООД , на чешкото "ТОЛЛНЕТ" АД и на "АЛТИМА БЪЛГАРИЯ". И трите са подавали жалби и преди. В регистъра на КЗК не са посочени мотиви, единствено се разбира, че трите дружества искат налагане на временни мерки. Възможна причина е краткият срок.

Междувременно в кулоарите на Народното събрание министърът на регионалното развитие Николай Нанков изрази мнение, че срокът за приемане на документи от един ден е напълно законосъобразен.

Той се позова на решение на Върховния административен съд, според което възложителят, респективно Агенция "Пътна инфраструктура", може да удължи срока за подаване на оферти, а никъде в закона не е записано точно с колко дни.

Според Нанков, цитиран от БТА, 24 часа са напълно достатъчни, защото повечето предложения са готови и досега са подавани оферти, но неколкократно процедурата, започнала още на 5 април 2016 г., е обжалвана. "Интереси, лоби, тол системата ще подобри борбата с контрабандата, тя ще е свързана със системите на НАП и на МВР," каза той.

За тази изминала повече от година, от когато е обявена процедурата, сме загубили над 600 млн. лв., съобщи министърът. Това са средства за изграждане на пътища, нов участък от магистрала, за рехабилитация на над 2000 км пътни отсечки, за пътна безопасност, продължи той.

Преди да се е разбрало за жалбите той прогнозира, че ако до 17 ч. днес няма подадени оферти, идната седмица срокът ще бъде удължен.

Dnevnik.bg