Сблъсъци са избухнали в гр. Джебел между привърженици на ДПС и ДОСТ, предаде Би Ти Ви. Днес на празника на града с отбелязват и 28 години от началото на съпротивата срещу "възродителния процес".

Заради опасения от възможни провокации в Джебел са пристигнали стотици жандармеристи и тежко въоръжени полицаи от цялата страна, но въпреки това се стигна до размяна на удари, съобщава телевизията. Сайтът "Родопи 24" съобщи, че двама симпатизанти на ДПС и ДОСТ са били задържани от полицията. Засега от МВР няма информация за събитията в града.

Лидерите на двете политически сили Мустафа Карадайъ и Лютви местан са останали в двата края на площада по време на честванията. Нито един от двамата обаче не се е качил на официалната сцена, поради опасения, че присъствието там може да провокира привържениците на конкурентната формация и да има ново напрежение.

Кметът на Джебел Бахри Юмер, който е избран като кандидат от ДПС, но после премина в ДОСТ е бил бойкотиран като при качването му на сцената хората се обърнали с гръб, а част от официалните гости са били освиркани. Би Ти Ви излъчи кадри, от които се вижда, че от трибуната на честванията се говори на турски език.

На празника е трябвало да присъства и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, но той е бил заместен от консула на Анкара в Пловдив.

Дневник