Искаме оставката на целия мениджмънт на шуменската болница и държавата да не абдикира, а да си влезе в ролята, да потърси виновниците през последните две години и да се направи оздравителен план, ясна стратегия, нова инвестиционна програма за подобряване на сградния фонд и медицинската апаратура.

Това заяви днес на пресконференция на БСП депутатът от левицата Иван Иванов, който заедно с общинския председател Веселин Пенчев и общинските съветници Иван Йонков и Венцислав Венков говориха по темите за здравеопазването, сметопочистването и сметоизвозването.

"С натрупаните загуби на болницата и продължаваща тенденция в тази посока до две години тя ще бъде в несъстоятелност, основно заради лош мениджмънт, нарастване на загубите, отлив на лекари и пациенти", прогнозира депутатът.

Иванов уточни, че общият финансов резултат на МБАЛ в края на 2016 г. е негативен, като загубата възлиза в размер на 2,247 млн.лв., цитирайки данните на здравния министър Николай Петров в отговора му на неговото запитване за състоянието на шуменската болницата. Депутатът каза още, че министърът ще назначи и проверка в МБАЛ.

По отношение на сметопочистването и сметоизвозването Веселин Пенчев заяви, че вече втора година няма изпълнение от страна на кметската администрация на решението на Общинският съвет за Общинското предприятие "Чистота". "Година по-късно и с изтичането на срока на фирмите, които в момента чистят, е пусната нова обществена поръчка, която е за срок от 36 месеца, от което е видно, че в рамките на този мандат предприятието няма да поеме дейността", каза той.

Пенчев добави, че чакат информация от кмета защо се получава забавянето и колко са средствата вложени досега за създаването на общинското предприятие.

ШУМ.БГ