Една сесия за кандидатстване с проекти ще бъде обявена тази година от общинския фонд „Култура“. Това е решил Управителния съвет на фонда на свое заседание. Сумата за тази година е 55 700 лв.

„50 хил.лв. са отпуснати сега, а 5 700 лева е преходен остатък от миналата година“, обясни днес на пресконференция Ивайло Цанев, ст. експерт „Творчески организации и събития“ в общината.

3 са направленията, по които може да се кандидатства с проекти за финансиране. Първите две са "Художественотворчески и издателски дейности" и "Детски, младежки и културни дейности", като срокът за кандидатстване е до 14 юли.

Третото направление е за концепции за художествени и архитектурни решения за площадни пространства, инфраструктура и паметници на културата.

„В това трето направление ще събираме проекти за облагородяване на някои от кръстовищата в града, като например тези на Руски паметник, на „Ришки проход“, „8 март“ и други“, обясни Ивайло Цанев. Той допълни, че за това направление проекти се подават до 28 юли.

Документите за кандидатстване за финансиране от фонд „Култура“ могат да се намерят на сайта на община Шумен, а проектните предложения се подават в стая 358 на администрацията.

ШУМ.БГ