Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди днес повторно увеличението на минималната работна заплата за страната от 420 на 460 лв.

Причината точката да бъде включена в дневния ред е отмяната на постановлението за размера й от Върховния административен съд поради неспазена процедурата за консултиране с работодателските организации. След повторното обсъждане Министерският съвет ще трябва да приема ново постановление и да я определи със задна дата отново на 460 лв.

Увеличението на минималната заплата от началото на годината с 9.5 процента дава положителен резултат, отчете социалният министър Бисер Петков, цитиран от БНТ.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви, че в България се провежда грешна политика по доходите, която отглежда готованци и гони квалифицираните хора извън страната. Той посочи, че България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт в ЕС. Производителността на труда в страната е 15.26 на сто от тази в ЕС-28, а възнагражденията са 21.07 на сто от тези за ЕС - 28, което показва, че заплатите изпреварват производителността на труда сравнено с останалите страни в ЕС, каза Велев, цитиран от БТА.

България има и по-висок размер на съотношението компенсация на наетите като процент от БВП от повечето източноевропейски страни, а от всички държави членки на ЕС има най-високия ръст на това съотношение за периода 2005 -2016 година, подчерта Велев. Той цитира данни, според които доходите на работещите в страните от ЕС без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи от тези на трудещите се, където има регламентирана минимална работна заплата, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска . Направените изчисления показват, че средната работна заплата за страните, които нямат регламентирана минимална работна заплата, е значително по-висока от тази в страните, които имат регламентирана задължителна минимална работна заплата, допълни той.

Заместник - председателят на БСК Димитър Бранков допълни, че не само частните фирми, но и общинските предприятия имат затруднения с размерите на минималната заплата. В общинските болници заплатите на медицински сестри и санитарки са почти изравнени, допълни той.

Любен Томев от КНСБ посочи, че България продължава да бъде с най-ниската минимална работна заплата в ЕС. Данните на синдиката сочат, че брутната добавена стойност на един зает у нас е 45 процента от средната за Евросъюза, а компенсацията за наемен труд е 40 на сто.

Дневник