"Преминаваме по същество" и "залавяме се за работа" - с тези сходни послания си стиснаха ръцете главните преговарящи от името на Европейския съюз и Великобритания в началото на първата същинска седмица на преговорите за Брекзит в Европейската комисия. След кратки протоколни изявления Мишел Барние и Дейвид Дейвис отказаха да коментират други въпроси пред журналисти и обявиха, че ще дадат повече информация на медиите в четвъртък, след няколко дни преговори.

Двамата се срещнаха за формалното начало на преговорите преди почти месец и размениха подаръци, свързани с общата им страст - планинарските преходи, и говориха за стръмното и сложно изкачване, които им предстои по пътя към Брекзит, отбелязва "Ройтерс".

Очаква се в следващите няколко дни французинът да поиска от Дейвис да приеме, че Великобритания трябва да плати значителна "сметка" за развода и да предложи и да изложи подробности за част от предложенията, направени от Лондон. Миналата седмица "Даунинг стрийт" публикува преговорни позиции, с които обяви, че ще седне на масата тази седмица, и внесе законопроект за преход от европейско към национално законодателство.

"Започнахме добре миналия месец, а тази седмица ще навлезем в (преговорите) по същество", каза Дейвис, който е и министър за Брекзит, в предварително подготвено изявление в деня преди срещата. "Да защитим правата на всички свои граждани е приоритет за мен в този кръг преговори и съм наясно, че трябва да осъществим истински напредък по това."

От кабинета му отново описаха предложението на Лондон за статута на европейските граждани като "справедливо и сериозно". Барние обаче смята, че то не отговаря на искането на Брюксел всички 3 милиона европейски граждани, живеещи на територията на Обединеното кралство, да запазят съществуващите си права завинаги и да могат да се уповават на Европейския съд за защита на тези права дори след като Великобритания напусне ЕС.

Паралелни преговорни линии

Преговарящите екипи ще се разделят на четири групи преди планираната пресконференция в четвъртък. Според запознати с преговорите източници, цитирани от "Ройтерс", Барние иска да всички договорени с Дейвис параметри тази седмица да бъдат оповестени и Лондон публично да поеме ангажимент към тях.

Работните групи ще се съсредоточат върху три области - правата на гражданите, финансовите задължения на Великобритания (които според Брюксел са около 60 милиарда евро) и въпроси, които може да създадат усложнения след Брекзит - например какво ще стане с британските стоки в европейските магазини.

Ще има и четвърта "линия" на преговорите, която ще се води от заместниците на Дейвис и Барние, Оливър Робинс и Сабине Вейанд. Тя ще се занимава с начините за справяне с проблемите, които ще се появят на границата между Ирландия и Северна Ирландия, когато тя стане външна за Европейския съюз. Част от тези въпроси обаче ще се решат в хода на разговорите за бъдещите търговски отношения, които Брюксел иска да остави за след като се изчистят основните параметри на сделката с Лондон.

Какво очаква Брюксел

До формалния Брекзит, който Мей "насрочи" за 30 март 2019 г. (предупреждавайки, че е възможно да се случи по-рано при завършени преговори), остават около 20 месеца. През тази малко повече от година и половина европейските лидери очакват от британския си колега да оформи ясен и подробен план, който ще сведе до минимум икономическите и социални сътресения за Европа от факта, че втората най-голяма икономика в съюза ще спре да бъде негов член.

Европейският съюз се надява, че тази седмица Великобритания ще се откаже да настоява, че не дължи пари на Брюксел. Не може обаче да се изчисли в действителност колко трябва да плати Лондон, преди напускането да е станало факт.

В следващите три седмици преговори, които ще се осъществят между края на август и началото на октомври (след координация с националните правителства), Барние се надява да изясни с Дейвис основните моменти в сделката, за да получи мандат от страните членки за търговски преговори.

Според "Ройтерс" британските министри започват да приемат идеята, че първо трябва да се изяснят ключовите моменти от развода и после да се говори за търговия - знак за това е, че членове на кабинета ѝ очакват преходен период през 2019 г., който да омекоти преминаването от пълноценно членство към търговско споразумение.

Дневник