С 99% сигурност може да се каже, че лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е жив и се намира южно от сирийския град Ракка, твърди висопокоставен източник от разузнаването на Иракски Кюрдистан в интервю за "Ройтерс". Същото твърдение е направил за британския "Дейли телеграф" Абу Али Басри, който оглавява отдела за разузнаване и контраразузнаване в иракското вътрешно министерство.

Думите му идват на фона на съобщенията от Москва точно преди месец, че Багдади вероятно е загинал при въздушен удар. Оттогава руските власти настояват, че смъртта му може да се потвърди почти със сигурност, но информацията не се потвърждава от американските или от иракските им колеги. Миналата седмица иракски издания цитираха изявления на групировката, според които той е загинал, но те не бяха потвърдени от Багдад.

"Определено е жив. Не е мъртъв... Не забравяйте, че работата му се корени в дните му в "Ал Кайда" в Ирак. Криеше се там от силите за сигурност. Знае какво прави", казва Лахур Талабани, който оглавява една от двете разузнавателни агенции на иракските кюрди. Талабани казва още, че "Ислямска държава" променя тактиката си и ще трябват поне няколко години, за да бъде ликвидирана, тъй като ще се активизира и вероятно ще бъде оглавена от бивши разузнавачи от времето на Саддам Хюсеин.

 "Имаме по-голям интерес от други, от международните и арабските разузнавателни служби, да го преследваме и заловим, да следваме движението му и това на последователите му", казва за "Дейли телеграф" Али Абу Басри от разузнаването към вътрешното министерство в Багдад. "Групите, които наблюдават ("Ислямска държава"), отхвърлят новините за смъртта му и други новини за здравето му, които бяха публикувани наскоро.

Други източници на вестника отбелязват, че в последно време Багдади вероятно не е бил в Ракка и се движи в контролираната от джихадистите територия по сирийско-иракската граница. Жител на Джбайдет ал Окайбат, село в покрайнините на Дейр ез Зор, който е в ръцете на групировката, твърди, че лидерът беглец се появил на молитви за Ейд ал Фитр (празникът, започващ в края на свещения месец Рамазан) заедно с още 200 души и изглеждал "здрав и в добра форма".

Дневник