Товарен автомобил ДАФ, превозващ 26 тона олио, се запали в движение на пътя София-Варна между селата Градище и Черенча. Въпреки намесата на два екипа огнеборци, прицепът и стоката изгоряха напълно.

Сигналът за пожара е подаден в 13,37 часа, уточниха от полицията.

Камионът на пазарджишка фирма превозвал олио от Добрич към София. Малко преди Черенча шофьорът Искрен Делянов /на 56 г./ забелязал, че брезентът на прицепа гори. Той и собственикът на фирмата, който пътувал с него, спрели и успели да откачат влекача. След като го изтеглили на безопасно разстояние, опитали да гасят с пожарогасител, но безуспешно.

Огънят бързо обхванал целия прицеп и до идването на пожарникарите той вече почти напълно изгорял.

„За нас причината до момента е неустановена. Повикали сме колеги от полицията да направят оглед и най-вероятно ще се назначи пожаро-техническа експертиза“, каза за ШУМ.БГ директорът на шуменската пожарна Иван Иванов.

Според шофьора на камиона причината може да е пробита туба с олио и достигане на течността до нагретите спирачки.

Движението в посочения участък е спряно и се пренасочва от екипи на полицията през пътен възел с АМ "Хемус" край село Белокопитово по път Шумен - Русе през град Лозница и път Разград – Търговище.

В 16,20 часа от полицията съобщиха, че движението от Търговище в посока Шумен е възстановено. От МВР уточниха още, че се очаква до 20 минути движението от Шумен в посока Търговище също да се нормализира.

ШУМ.БГ