Външните министри на Европейския съюз одобриха временни мерки, с които разрешават на Украйна да внася без мита повече индустриални и селскостопански продукти. Те ще влязат в сила в края на септември и ще действат три години.

"Наш дълг е да подкрепяме Украйна и да засилим икономическите и политическите си връзки, оосбено на фона на продължаващия конфликт на нейна земя", коментира външният министър на Естония Свен Миксер.

Увеличават се квотите за безмитен внос на пшеница, царевица, ечемик, овес, мед, доматени продукти, гроздов сок. Изцяло без мита ще се внасят обувки, мед, алуминий, телевизори, звукозаписна техника, тор и бои.

 На 4 юли тези мерки бяха одобрени от Европарламента. Авторът на проекта, полският евродепутат Ярослав Валенса, изрази тогава желание реформите, които се извършват в Украйна, да бъдат подкрепени, да се засилят позициите на малките и средни предприятия и да се създадат условия за увеличение на стокообмена.

Търговските преференция за Украйна се въвеждат по силата на споразумението за асоцииране с ЕС. В документа се подчертава, че едни от главните изисквания към Киев остават борбата с корупцията и спазването на демократичните стандарти.

Дневник