Примож Роглич от тима на "Лото Йъмбо" спечели тежкия 17-ти етап от "Тур дьо Франс" и стана първия словенец в историята на състезанието с етапен успех. Бившият ски скачач измина 183-те километра между Ла Мур и Сере Шевалие за 5.07:41 часа.

Първият алпийски етап донесе голяма интрига и размествания в генералното класиране, а Крис Фрум направи нова решителна крачка към крайната победа. Британецът завърши трети в етапа, в група с Ригоберто Уран и Ромен Барде.

Те успяха да се откъснат от Фабио Ару, а това доведе до свличането на италианеца от второ на четвърто място в класирането. Уран и Ару са втори и трети на 27 секунди зад Фрум.

"Нямам думи, за да опиша как се чувствам, това е невероятно. Мисля, че ми трябва малко време, за да осъзная какво съм направил. Имах идея да атакувам и просто реших, че това е денят. Моята приятелка и семейството ми ме чакаха на финала", каза словенецът.

Етапът започна много драматично, след като падане на 20-ия километър хвана лидера в класирането по точки Марсел Кител. Германецът, който имаше проблеми със стомашен вирус и изоставане във вторник нарани лошо рамото си.

Победителят в пет етапа тази година направи опит да продължи, но заради силните болки слезе от велосипеда.

При този развой на събитията основният му конкурент Майкъл Матюс от "Сънуеб" се включи в откъсването и без проблем спечели точките на премийния спринт, с което облече и зеленото трико.

Носителят на фланелката на червени точки Уорън Баргил също падна днес с Кител. За французина обаче нямаше толкова тежки последствия и той се върна в основната група.

От велосипеда слезе и Тибо Пино. Французинът имаше претенции за етапна победа преди Тура, но заради участието си в Обиколката на Италия по-рано през сезона, беше в много слаба форма.

Главно действащо лице в 17-ия етап обаче се оказа Алберто Контадор. Испанецът, който рано изгуби всякакви шансове за челната тройка тази година, направи една от запазените си марки, като атакува повече от 100 км преди финала.

Към него за кратко се присъедини и Найро Кинтана, но колумбиецът дори нямаше сили да си дава смени с Ел Пистолеро. Контадор продължи сам, като се присъедини в челната група, където го чакаха съотборниците му от "Трек" Бауке Молема, Пантано и Михаел Гогл.

Контадор записа и нов рекорд на изкачването от Висша категория Кроа дьо Фер за 57:50 минути, с което подобри постижението на отбора на "Фестина" от 1997 г.

Мощната атака на Контадор раздвижи сериозно и основната група, където "Скай" беше основния двигател, опитвайки да задава високо темпо и да натрупа умора в съперниците на Фрум.

Испанецът беше в основата на всички интересни действия и в откъсването, като решителната атака дойде на изкачването Кол дю Галибие. Контадор замина напред с Примож Роглич, но в един момент не можа да следва словенеца. Роглич премина първи през най-високата точка в Тура тази година (2642 м), спусна се отлично и спечели етапа.

Освен Найро Кинтана, който от ден на ден изостава все повече в Тура, големият губещ се оказа Фабио Ару. Италианецът рано беше оставен без съотборници, заради силната езда на Михал Квятковски и Микел Ланда, а на Галибие трябваше сам да покрива атаките на останалите.

Ромен Барде беше най-активен в изкачването, но всички негови действия бяха парирани от Ланда и Фрум. Дан Мартин също се опита да навакса изоставането си от вторник, но нямаше силите.

Ару на няколко пъти ту изоставаше, ту се връщаше в групата на фаворитиет, но точно преди върха на Галибие вече нямаше сили. В спускането Фрум, Уран, Ланда и Барде бяха по-свежи и успяха да финишират с 30 секунди пред италианеца.

Той пристигна заедно с Алберто Контадор, който макар и да не спечели етапа, успя да се върне в Топ 10 на класирането.

Утре предстои последният планински етап в тазгодишния Тур. Колоната ще измине 178 км от Бриансон до Кол д'Изоар. Етапът завършва на изкачване от Висша категория, което е с дължина от 14.1 км и среден наклон от 7.3%. Това е и последният шанс на съперниците на Крис Фрум да му направят разлика преди бягането по часовник.

Класиране след 17 етапа
1. Крис Фрум ("Скай") 73:27:26 часа
2. Ригоберто Уран ("Канъндел") +0.29 мин
3. Ромен Барде (AG2R) +0.29
4. Фабио Ару ("Астана") +0.53
5. Микел Ланда ("Скай") +1.24
6. Дан Мартин ("Куикстеп") +2.37
7. Саймън Йейтс ("Орика") +4.07
8. Луис Мейнтис (ОАЕ) +6.35
9. Алберто Контадор ("Трек") +7.45
10. Уорън Баргил ("Сънуеб") +8.52

Dnevnik.bg