И това лято Регионалния исторически музей отваря врати за шуменските малчугани с редица занаятия и разнообразни ателиета. Инициативата „Летен музей”, тази година ще се проведе в две части – първата от 24 до 28 юли, а втората – през следващия месец август, съобщиха организаторите.

Занятията ще бъдат всеки делничен ден от 10.00 до 12.00 часа, а темите ще са различни, като целта е запознаване на най-малките гости на културната организация с далечното и по-близкото минало под формата на игри и забави.

Предвиждат се ателиета за изработка на различни предмети, децата ще творят, рисуват и моделират. В отделни занимания  ще бъдат разкрити тайните на експозиционните зали и временните изложби.

По време на първата част през юли малчуганите ще имат възможност да опознаят залите на централната експозиция, накитите от праисторията до днес, като ще имат възможността да изработват нанизи и украшения по модели от експонати.

Организаторите са предвидили и образователна игра "Подреди пъзела – нашето световно наследство", както и тематично занятие "Траките по нашите земи" с възможност за приложна изработка по модел – костена апликация. И още малките любители на археологията и историята ще търсят и скритите изображения при траките и в занимателна игра ще изработват оброчни плочки.

Според организаторите предварително записване не е необходимо.

ШУМ.БГ