Ръководството на крайнодясната френска партия Национален фронт се събира днес, за да преразгледа платформата на партията след няколко последователни изборни загуби. Не са изключени съществени промени – от името на партията до убеждението ѝ, че Франция трябва да възстанови франка, съобщи "Ройтерс".

Въпреки проучвания на общественото мнение, които показват голяма подкрепа за антиевропейските, антимиграционни позиции на партията, тя се представи по-зле от очакваното на последните избори.

Макар че отиде на балотаж, лидерът на партията Марин льо Пен загуби президентските избори през май от центриста Еманюел Макрон с повече гласове от очакваното. На парламентарните избори месец по-късно партията също се представи относително зле, спечелвайки само 8 места в 577-местната долна камара. За регистриране на парламентарна група са нужни поне 15 депутати.

Партията е раздирана от конфликти между фракциите, особено в отношението към еврото, заради което мнозина смятат, че Льо Пен е изплашила доста избиратели на президентския вот. По-крайните членове искат Франция да излезе от еврозоната и да се върне към франка. По-умерените искат да останат в еврозоната, макар и да опонират на други елементи на нейната интеграция. Проучвания показват, че мнозинството от френските избиратели иска да запази единната валута.

Друг основен въпрос пред делегатите е дали да променят името на партията, както анонсира и самата Марин льо Пен в първата си реч вечерта на изборното поражение. Много от тях искат да го сменят, понеже носи негативни конотации и се свързва с основателя на партията и баща на сегашния лидер Жан-Мари льо Пен, известен с провокативния си стил и нескрити расистки убеждения. Името "плаши" хората, според заместник-председателя на партията Флоран Филипо.

Dnevnik.bg