Всички високопоставени съдии в Чехия осъдиха законите, с които в Полша се прави промяна в правораздавателната система и ги определиха като атака срещу върховенството на закона. Те заявиха, че повече не могат да мълчат по повод промените, случващи се в съседната им държава.

Това стана, докато полският Сенат обсъждаше проектозакон за поставяне изцяло под контрола на парламента на назначаването на членовете на Върховния съд. Очаква се до края на петъчния ден сенаторите да гласуват закона, въпреки протестите на десетки хиляди поляци в множество градове и предупреждението от Европейската комисия, че влизането му в сила ще бъде последвано от санкции.

Унгария застана зад консервативно-националистическите власти във Варшава с мотива, че Еврокомисията надвишавала правомощията си. Но чешките съдии определиха закона като атака срещу независимостта на полското правораздаване. 

"Имайки предвид уважението ни към суверенитета на полската държава, не можем да мълчим за стъпките, заплашващи източника на този суверенитет - безспорните ценности на европейската цивилизация, хуманизмът и фундаменталните права и свобода", се казва в декларацията им.

Тя е подписана от ръководителите на Конституционния съд, на Върховния съд и на Върховния административен съд на Чешката република, както и от Главния прокурор и Омбудсмана на страната.

По-рано този месец министърът на правосъдието Роберт Пеликан писа на полския си колега, за да изрази "загриженост" за промените, включващи и прекратяване мандатите на част от върховните съдии на Полша, които не са назначени от сега управляващите.

"Ройтерс" припомня, че в правомощията на Върховния съд е определянето на това дали изборите в страната са били проведени честно.

Дневник