Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която започва цялостна проверка на отбранителната индустриална база на страната, включително състоянието на работната ръка и веригите за доставки на военно-промишления комплекс. Според новата говорителка на Белия дом Сара Хъкаби подобно нещо не е правено в такъв мащаб от времето на президента Дуайт Айзенхауер насам.

"В САЩ има само една единствена компания, която може да ремонтира витлата на военните подводници", обясни пред репортери Питър Наваро, директор на Националния съвет по търговията към Белия дом. "Тази заповед се дължи на факта, че от 2001г. насам в САЩ са закрити над 60 000 предприятия и повече от 5 милиона работни места. Американската отбранителна индустриална база е изправена пред растящ недостиг на възможности", добави той.

Целта е да се изясни къде са потенциално слабите места във военно-промишления комплекс, включително и кои са компаниите, които може да бъдат закрити и така да оставят празнини във веригите за доставки за американската система за производство на въоръжение. 

Наваро посочи, че в "застрашени видове" са се превърнали някои видове полупроводници и платки за военни цели. "Изобщо не произвеждаме" плоски екрани за самолетите, а зад граница се извършва преработката на редки елементи, добави той.

"Способността на САЩ да произвежда и закупува продукти, които са критично важни за нашата национална сигурност, може да се окаже ограничена пореди неспособността ни да се сдобием с основни компоненти, иначе несвързани пряко с националната сигурност", каза Александър Грей, който работи за Службата за търговска и индустриална политика към Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

Ревизията ще се ръководи от Пентагона и трябва да приключи за 270 дни. Министерството на отбраната ще координира работата с Министерството на труда, Министерството на вътрешната сигурност и другите правителствени агенции и структури.

"Като прави ревизия на базата на отбранителната ни индустрия не само в тесния смисъл на отбранителния сектор, тази заповед демонстрира разбирането ни, че всеки елемент от националната ни мощ - производствен капацитет, обучена работна ръка и изобилие от енергия, стабилни вериги за доставки и балансирана международна търговия - е необходим за гарантиране на международната сигурност и просперитет", каза още Наваро.

"Действаме като шахматистите - опитваме се да видим няколко хода напред в бъдещето и да предположим от какво ще имаме нужда като част от едно по-широко подсилване на нашата армия, което трябваше отдавна да се случи."

Дневник