Инспекторите от община Шумен санкционираха 3 местни фирми за изхвърляне на строителни отпадъци в специалните контейнери, поставени на 4 места в града за нуждите на гражданите.

Фирмите трябва да изхвърлят своите отпадъци на строителното сметище край село Златна нива. Там обаче се плаща на тон и някои предпочитат да си спестят парите. Така казаните в града бързо се препълват и стават неизползваеми за гражданите, които ремонтират домовете си.

Първият акт е написан през юни, вторият - през юли, а третият - миналия четвъртък. Двете фирми били спипани да изпразват камионите си в контейнера в „Боян Българанов“, а третата – в този до магазин „Милла“  на бул. “Симеон Велики“.  

„Инспекторите извършват периодично проверки, но много разчитаме на сигнали на гражданите. И трите фирми са санкционирани след обаждания на граждани“, каза за ШУМ.БГ Румен Захариев, ст. инспектор „Контрол по чистотата“ в община Шумен.

По първия акт вече има наказателно постановление в размер на 200 лв., а другите са още в процедура. Членът от Наредба 1, по който се съставят актовете на фирмите, предвижда санкция в размер от 100 до 1000 лв.

ШУМ.БГ