Учени, работещи за американска компания, съобщиха, че са успели за създадат прасета, които да се използват като донори на органи за нуждаещи се хора без опасност да се прехвърлят в човешкото тяло потенциално опасни свински ретворируси.

За целта е използван метод за манипулиране на гените. Предполага се, че методът може да започне да се използва още през 2020г., но има и твърдения, че преди това да се случи трябва да се преодолят още пречки.

Научният пробив бе представен в четвъртък в публикация в списание "Сайънс". В нея екипът от eGenesis описва, че е използвал технологията CRISPR, която действа - образно казано - като молекулярни "ножици", отстраняващи нежелани части от генома.

След това учените произвели гени на прасета, които не биха могли да застрашат човека със зараза. После с клониране са създали свински ембриони, които са поставени в свине и от тях са се родили прасенца. Родените без ретровирус животни ще бъдат наблюдавани по-продължително време за някакви странични ефекти от процедурата.

Органи на такива прасета биха могли да компенсират недостига за хора, останали без друга алтернатива за оцеляване. Само в САЩ над 118 000 души се нуждаят от присаждане на орган, от тях повече от 75 000 са в списъците на чакащи, а всяка година около 20 души умират, защото не се е появил навреме подходящият човешки донор.

От години е известно, че прасетата са една от алтернативите за източник за трансплантация, тъй като техните органи са сходни по размер и структура на човешките и са по-подходящи от тези на човекоподобните маймуни, например. Учени проучват специално потенциала за използване на сърца, бъбреци, черен и бял дроб.

Един от основните проблеми, на които засега няма категоричен отговор, е дали след присаждане органите от прасе няма за предизвикат у пациента реакция на отхвърляне. Според eGenesis нейните учени работят и в тази посока.

Дневник