Котва от потънал в Черно море кораб ще бъде поставена в Градската градина на Шумен. Тя е подарък от 80-годишния капитан Никифор Герчев от Варна, съобщиха от община Шумен.

Дарението станало факт благодарение на вицеадмирала и бивш командир на ВМС Пламен Манушев. По време на предизборната кампания за президент и вицепрезидент миналия октомври в Шумен той обеща на кмета Любомир Христов да съдейства за осигуряване на котва, която да се постави в близост до паметника на Тодор Колев. Манушев се свързал с капитан Герчев, който с удоволствие се съгласил да подари една от котвите си, още повече че дядо му Герчо бил с шуменски корени. 

350-килограмовата котва в момента се съхранява в склад на общината докато се определи точна дата за поставянето й в алея в Градската, вероятно през септември. На откриването е поканен да присъства дарителят Никифор Герчев.

Старият морски вълк почти през  цялата си кариера е бил капитан далечно плаване в търговския флот. Преди пенсионирането си е бил директор на доброволното сдружение за морско спасяване Булсар.

Дарената на Шумен котва е била намерена преди около 25 години на дъното на Черно море и за нея не се знае много. Предполага се, че била на руски кораб, тъй като на нея ясно си личи герба на СССР. 

ШУМ.БГ