Годината е 1938. Изминали са близо 10 години от началото на Голямата депресия - период, в който целият свят е обхванат от тежка икономическа криза. Учени от Харвардския университет решават да проследят здравните показатели на 268 от студенти си, за да разберат как човек може да си осигури щастлив живот.

И днес, близо 80 години по-късно, ключът към щастието вече е открит. Или поне така твърдят учените. Но какво може да направи човек щастлив? Пари? Слава? Власт? Оказва се, че нито едно от изброените. Според проучването добрите взаимоотношения между хората оказват най-благоприятно влияние върху здравето на всеки изследван, а от там той респективно бил и по-щастлив.

Но да се върнем отново към 1938 г. Като за начало на изследването си учените събрали рождените дати на въпросните 268 студенти, както и данните от физическото и психическото им състояние. Интересен факт е, че 19 души от първоначалната група, която е била проучвана, все още са живи, а сред тях са личали имената на бъдещия президент на САЩ Джон Кенеди и дългогодишния редактор на "Вашингтон Пост" Бен Брадли. В първоначално изследваната група е нямало нито една жена, тъй като университетът е бил изцяло мъжки. В последното десетилетие в изследването са започнали да попадат и жени.

Проучването продължило, като обхванало потомците на тези 268 студенти. Те са около 1300 души, а животът им бил следен под лупа още от самото му начало. Целта била да се отразят всички положителни и отрицателни преживявания още от ранна детска възраст и как те влияят върху здравето с течение на времето. От Харвардския университет отбелязват, че някои от изследваните хора са станали успешни бизнесмени, лекари и адвокати, а други – шизофреници и алкохолици.

Основен показател в проучването е здравето. Други важни компоненти са триумфите и неуспехите в професионалния и личен живот. Проследявало се е внимателно дали някой от изследваните се е развел или е бил уволнен.

"След анализ на всички проучвания установихме, че човешките взаимоотношения влияят най-силно върху това дали сме здрави, а колкото по-здрав е един човек, толкова по-щастлив е той", обясни настоящият ръководител на изследването Робърт Уелдинг, който е професор по психиатрия в Харвардското медицинско училище.

Добрите взаимоотношения между хората могат да накарат човек да забрави за пари или слава и да се чувства щастлив без тях. С мило отношение един към друг хората забравят за неприятностите, забавят физическото си остаряване и често удължават живота си.

Учените установили силна връзка между процъфтяващия живот на мъжа и отношенията му със семейство, приятели и колеги. Дори нивата на холестерол се нормализирали, ако се поддържат нормални човешки взаимоотношения.

"Хората, които на 50-годишна възраст бяха мили с всеки след това на 80 години бяха най-здравите от всички изследвани. Колкото по-удовлетворен си от взаимоотношенията си с хората, толкова по-здрав си", каза още Робърт Уелдинг.

Dnevnik.bg