Китай и редица западни държави призоваха САЩ и Северна Корея да не допускат ескалиране на напрежението.

И без друго обтегнатите отношения между САЩ и Северна Корея се влошиха допълнително, след като през юли Пхенян тества две междуконтинентални балистични ракети. В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с "огън и ярост", а часове по-късно Пхенян отвърна, че до средата на август ще има план за ракетна атака срещу о. Гуам.

Президентът на Китай Си Дзинпин призова Тръмп и Северна Корея да избягват поведение, което може да повиши напрежението, предаде китайската държавна агенция. Би Би Си отбелязва, че Китай – основният политически и икономически съюзник на Пхенян, отдавна призовава за сдържаност.

В съобщение, разпространено от Белия дом, се казва, че Китай се е съгласил, че Северна Корея трявба да спре "провокативното и ескалиращо поведение". Китайската информационна агенция посочва, че в телефонен разговор Си Дзинпин е казал на Тръмп, че замесените страни трябва да спрат "думи и дела", които могат да влошат ситуацията.

В петък върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че на 14 август ще бъде свикана извънредна среща на комитета по отбранителна политика за обсъждане на ситуацията със Северна Корея и въпроса за нови санкции срещу нея.

Междувременно днес френският президент Еманюел Макрон призова в комюнике "за отговорност от всички и за предотвратяване на всякакво ескалиране на напрежението" и изрази "загриженост във връзка със засилването на ракетната и ядрената заплаха от страна на Северна Корея". "Международната общност трябва да действа съгласувано, твърдо и ефикасно, за да накара Пхенян да се върне безусловно към пътя на диалога", призова Макрон

Заедно с останалите членове на Съвета за сигурност на ООН Франция настоява пред Северна Корея да започне неотложно да изпълнява международните си задължения и да пристъпи към пълно, прозрачно и необратимо преустановяване на ядрената и ракетната си програма, се казва още в комюникето, цитирано от БТА.

Британският външен министър Борис Джонсън посочи режима на Ким Чен-ун като отговорен за кризата между Северна Корея и САЩ. Джонсън увери, че работи с партньорите си в търсене на "дипломатически изход".

"Международната общност е сплотена в стремежа да се убеди, че Северна Корея спира агресивните си действия", заяви британският първи дипломат в "Туитър". Той добави, че страната работи със САЩ и партньорите си от региона в търсене на дипломатически изход от кризата.

Реакция имаше и от турския президент Реджеп Ердоган. Турция се надява, че нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея няма да доведе до ядрен сблъсък, заяви в петък Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Това (напрежение) може да не остане ограничено само между тях двете", каза турският президент и предупреди, че ситуацията може да предизвика "различна" заплаха. Той изрази надежда, че въпросът ще бъде разрешен политически.

Dnevnik.bg