Домат, отгледан от 12-годишните Димитър и Виктор, с тегло от 1,150 кг е победител в тазгодишното издание на фестивала на чушките и доматите, състоял се тази вечер в Мараш.  Най-големият пипер пък бе с тегло от 220 гр и е отгледан от Детелин. И тримата победители са от селото, домакин на празника на зеленчуците.

Фестивалът на доматите и чушките се провежда за 10-и път в шуменското село, а на празника се стекоха десетки жители на Мараш и гости от близо и далеч.

Освен зеленчуци от градините си местните жители бяха подредили на маси и кулинарни изкушения, от които всеки можеше да си купи. Най-бързо свърши тавата с лютеницата, сварена у дома от Стефанка Костадинова. От съображения за сигурност на поляната не се разрешава варенето на деликатеса и който искаше можеше да си купи в бурканчета.

За децата домакините бяха организирали конкурси за рисунка, апликации със зеленчуци, като за най-оригиналните творения имаше награди.

За доброто настроение на по време на празника, продължил над 2 часа, се погрижиха  певецът Петко Захариев и самодейни състави от Мадара, Медовина, Поповско, Ивански, Салманово и Ветрище и състав на домакините.

ШУМ.БГ