Мирела Демирева не успя да повтори постижението си от олимпийските игри в Рио и остана без медал в скока на височина. Българката се класира на седмо място във финала на световното първенство в Лондон.

Демирева преодоля 192 см и изравни най-добрия си резултат за сезона. Тя обаче не можа да се справи със следващата височина – 195 см и отпадна.

Втората от олимпийските игри в Рио раздели седмото място с литовката Айрине Палшуте, която също преодоля първите три височини, но после записа три неуспшени опита.

Класирането на Демирева е много добро, с оглед на неяснотата около участието ѝ в Лондон. Тя се класира за световното в последния момент.

Българската състезателка започна уверено, като направи успешни опити на първите три височини – 184, 188 и 192 см. Тя беше в компанията на още пет участнички, които не допуснаха фаулове, сред които и фаворитката Мария Ласицкене, която спечели светоната титла с постижение от 203 см.

Олимпийската шампионка от Рио 2016 Рут Бейтия изненадващо отпадна. Ветеранката от Испания, която вече е на 38 години, направи три фаула на 192 см и остана на 12-то място.

Демирева преодоля квалификациите в Лондон, след като постигна личен рекорд за сезона от 192 сантиметра. Тя се справи от първия опит със 180, 185 и 189 см. След това направи една грешка на 192 см, но от втория опит преодоля височината. До момента най-доброто й постижение през 2017 г. беше 190 см.

Dnevnik.bg