Великият Юсейн Болт не можа да сложи подобаващ край на славната си кариера, след като не завърши в последното си състезание. Ямайският спринтьор се контузи 50 метра преди финала на последния пост от щафетата 4 по 100 метра.

Изненадващо титлата грабна квартетът на Великобритания. Чиджинду Уджа, Адам Джемили, Даниел Талбот и Натаниъл Мичъл-Блейк записаха 37.47 секунди и изпревариха четворката на САЩ.

Американците бягаха много силно на първите си два поста – Майк Роджърс и Джъстин Гатлин, но останалите двама Джайлин Бейкън и Крисчън Колман не бяха на висота.

Бронзовият медал грабна щафетата на Япония с 38.04 секунди.

При последното предаване трите отбора – САЩ, Великобритания и Ямайка бяха рамо до рамо. Болт прие палката от Йохан Блейк, но след няколко крачки се строполи на земята, гърчейки се от болка.

Така след поражението на 100 метра, където остана трети, сега Болт дори не успя да завърши. Той не успя да увеличи бройката си от 11 титли на световни първенства, а последното му участие на пистата се превърна в катастрофа.

Поражението е сериозно и за Ямайка, след като щафетата на островната държава неизменно ставаше шампион от 2009 г.

Квартетът на САЩ очаквано спечели златните медали в щафетата при дамите. Американките в състав Алая Браун, Алисън Филикс, Моролаке Акиносун и Тори Боуи записа 41.82 секунди и грабна златните медали.

Финалът обаче се запомни с лошото предаване на доста от щафетите, което се отрази и на качеството на бягането.

Алисън Филикс получи лошо палката на втори пост, а същото се случи с Боуи на четвърти. Все пак шампионката в индивидуалната дисциплина на 100 метра показа голямата си класа и не допусна изненада.

Ветеранката Филикс вече има 15 медала от световни първенства и излезе еднолично начело в историята.

На второ място във финала се класира щафетата на Великобритания с 42.12 секунди, а бронзън е за Ямайка – 42.19.

Dnevnik.bg