Средната консумация на алкохол в България е 11.4 литра на година. Това показват данните от доклад на Световната здрава организация (СЗО). Те се отнасят за легално продадения алкохол в периода между 2008 и 2010 г., като се отчита спад с 0.2 л спрямо предходното изследване от 2005 г.

Според изчисленията на СЗО мъжете в България пият значително повече от жените, като консумират средно по 17.9 литра алкохол на година. Жените ограничават употребата си на спиртни напитки до 5.3 л.

От доклада се разбира още, че всеки българин пие на ден средно по 37 грама алкохол. Най-предпочитаните спиртни напитки в страната са ракията и мастиката. Високоградусовият алкохол пък е най-предпочитаният сред българите от 2000 г., като измества бирата и виното.

Световната здравна организация очаква консумацията на алкохол в България да нарасне и през 2025 г. тя да достигне 12.1 л средно на човек.


Литовците са първи в света по употреба на спиртни напитки. Те пият средно по 18.2 л на човек, като изпреварват по този показател Беларус, Молдова и Русия.

Дневник