Родители на ученици от II-ро ОУ „Д-р Петър Берон“ в Шумен започват подписка срещу въвеждането на задължителни ежедневни униформи в училището. Те са подготвили и отворено писмо с редица въпроси, което адресират до просветния инспекторат и общината.

Сред причините за недоволството на родителите е, че ръководството на училището не е взело под внимание тяхното мнение, за униформите са нужни много средства, а за въвеждането им е предвиден твърде кратък срок и наказания за децата, които не ги носят.

Те настояват заповедта да се отмени и да останат само официалните униформи, които се носят на празници.

„Решението за ежедневните униформи било взето на 30-ти май, но никой не ни е казал, нито е оповестено някъде. На родителска среща на 4-ти септември в нашия клас всички мислехме, че е само предложение и проведохме гласуване, като от 23-ма души 20 бяхме против. Сега ни казват, ако не искаме, да си търсим друго училище“, каза Надежда Добрева, майка на ученик в III-ти клас. Тя обясни, че вчера отново е получила обаждане от класния ръководител да приеме решението, или детето да бъде премествено в друго училище.

Майката на момиче от същия клас Теодора Методиева пък смята, че не е подходящо и момчетата, и момчетата да носят едни и същи оранжеви тениски всеки ден. "Смятаме, че ако беше направено допитване до родителите, както е демократично, повечето нямаше да са съгласни“, каза тя.

Двете днес се срещнаха с директора на училището Павел Павлов в присъствие на журналисти.

„Всеки си има своя позиция. В заповедта ми за въвеждане на униформата, която е следствие от решение на педагогическия съвет, ясно е казано, че родителите, които не са доволни, имат право да съберат подписи и решението ще бъде преразгледано“, каза той. Павлов показа своя заповед от 4-ти септември, в която, явно предвиждайки недоволство, той определя ред за отмяна на ежедневната униформа. В документа се казва, че решението ще падне, ако се съберат подписите на повече от 50% от родителите.

„Решението не е взето еднолично от мен. Има представителна демокрация, има обществен съвет в училището, който е избран съвсем легитимно и идеята за въвеждане на униформите е на този обществен съвет. Той е избран от всички класове. Има си демократични процедури, после решението е гласувано на педагогически съвет“, каза Павел Павлов и добави, че при всяко нововъведение в началото има недоволни.

До евентуалната отмяна на решението за униформите обаче директорът бе категоричен, че то трябва да се спазва и добави, че днес ще има заседание на педагогическия съвет, който ще вземе решение относно санкциите при неносене на униформа.

„Има училища, в които няма униформа, има места в тях. В крайна сметка, ако някой не харесва нашия начин на работа, никой не го задължава да бъде точно в нашето училище“, каза Павлов.

ШУМ.БГ