Граждани ще наблюдават работата на Окръжен и Районен съд в Шумен и ще дават оценка за това доколко правораздавателните институции работят обективно и прозрачно.

Гражданският мониторинг на съдилищата ще се осъществи чрез проект „Прозрачен, достъпен и независим съд с високо обществено доверие“. Той се реализира от СНЦ „Демократично Сдружение "Искам да Знам“ в партньорство с Окръжен съд - Шумен и Районен съд – Шумен.

Проектът бе представен днес на пресконференция от Недялка Русева от СНЦ "Демократично сдружение "Искам да знам", председателите на Окръжния съд - Шумен София Радославова и  на Районния съд Емилиян Ангелов.

В първата фаза от работата на проекта ще бъдат направени анонимна анкети сред граждани, съдии, адвокати, бизнесмени и др., като целта е да се види къде те срещат или не спънки при досега със съдебната система. След това избрани по критерии наблюдатели ще следят хода на делата, тяхното разпределение, избора на съдебни заседатели и други дейности от работата на съдилищата.

Проектът цели да се направят изводи и препоръки за подобряване на прозрачността и достъпа до правосъдие. Месец преди да завърши проектът в съда ще бъдат приложени част от изведените препоръки, за да се види дали те работят на практика.

„Съгласихме се да бъдем партньори по този проект, за да получим обратна връзка от хората и  да успеем да върнем доверието на обществото в съдебната система“, каза председателят на ШОС София Радославова.

Проектът ще продължи 17 месеца, той е на стойност 96 794 лв. и се финансира от европейска програма.

На пресконференцията днес София Радославова отчете и направеното в шуменския съд от началото на нейния мандат.

„За тези шест месеца оптимизирахме състава на съдебните служители, като пренасочихме част от тях да извършват сканиране и дигитализиране на делата, за да може съдът да е готов да се включи в електронното правосъдие, което ще се въведе в системата“, заяви съдия Радославова.

Тя добави, че в съда вече са монтирани електронни табла с информация за делата, които текат. Такова има на входа на сградата, както и пред съдебните зали. По своя инициатива шуменският съд, първи в страната, е решил да обозначи делата, които се гледат при затворени врати – на информационните табла те светят в червено.

С още неща се похвалиха днес от ШОС – награда от ВСС за съдия Нели Батанова и с  конкурс за рисунка.

За безупречно изпълнение на служебните задължения и висок професионализъм бившият председател на ШОС Нели Батанова е наградена от съдийската колегия към ВСС с личен знак – втора степен – сребърен. Отличието на Нели Батанова е връчено от Лозан Панов на 12 септември.

„Съдебната палата през моите очи“ е темата на конкурса за рисунка, която обявява ШОС. Конкурсът е за ученици от 1 до 12 клас, а творбите се приемат до 15 ноември на място в съда или по пощата.

Рисунките ще бъдат оценявани от художници, а всички ще бъдат подредени в изложба по етажите на съдебната палата. Творбата, която ще спечели голямата награда, ще краси календара на ШОС за 2018 г.

ШУМ.БГ