Да се ограничи движението на моторни превозни средства по пътя от Паметник “Създатели на българската държава” до Стария град през почивните дни, обмисля кметската администрация в Шумен. Забраната ще важи от 8,00 сутринта до 22,00 часа вечерта. 

Въпросът ще бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет по настояване 115 шуменци, обединени в инициативен комитет.

Днес забраната бе предложена от кмета Любомир Христов за дискусия от  дванайсетокласници от шуменските училища, които влязоха в ролята на общински съветници по повод Деня на българската община. Повечето от учениците изказаха аргументи против ограничението и в крайна сметка то не мина при гласуването – подкрепиха го само 9 от 41 “съветници”. Всички те обаче бяха “За” втората част от предложението, а именно, да се изградят вело и пешеходни алеи на Платото.

“Ще внесем истинска докладна записка по въпроса. Това ще стане за някоя от следващите сесии на Общинския съвет”, каза после кметът Христов.

Припомняме, че подобно решение за забрана на движението по същата пътна отсечка бе взето през 2012-та от общинската Комисия по безопасност на движението. Тогава бяха ограничени само мотоциклетите и мотопедите, но през цялата седмица, а не само през почивните дни. Забраната обаче така и не влезе в сила. 

ШУМ.БГ