ДПС ще даде скоро пресконференция за Делян Пеевски. Това обещание даде лидерът на партията Мустафа Карадайъ на обща пресконференция с председателя на европейските либерали (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Баален бе попитан какво е чувал за "най-могъщия член на ДПС Делян Пеевски и дали се е срещал с него". Объркан, Баален каза, че познава България много добре и тази информация е нова за него.

"Колеги, от името на Движението за права и свободи аз ви обещавам да определим кога ще бъде денят – утре, понеделник, вторник, да направим една пресконференция за господин Пеевски", каза Карадъйъ, след което обеща повторно.

За пореден път Карадайъ поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Според него в България националистите участват във властта, без да има нужда от тях.

"ГЕРБ ги включиха във властта, но не само че ги включиха - те упорито се опитват да ги легитимират, а понякога дори да им подражават", добави каза Карадайъ, като добави, че когато Валери Симеонов ползва пресцентъра на правителството, той вече не е само физическо лице, а представлява властта.

"Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство - така е в нормалните демокрации", каза председателят на ДПС.

Освен случая със Симеонов, който заплаши водещия Виктор Николаев по "Нова телевизия", Карадайъ припомни и че председателят на комисията по правата на човека към Народното събрание Красимир Велчев (ГЕРБ) използва език на омразата.

Думите на лидера на ДПС предизвикаха ответна реакция в групата на "Обединени патриоти". Депутатът Валентин Касабов разкритикува остро действията на Карадайъ.

"Да не се пречкат в краката ни, защото тия депесераски тахтаби (дървеница, турски език - б.а.), които щъкат нагоре-надолу, много миришат и може да ги смачкаме", заяви Касабов.

Участието на патриотите в правителството бе порицано и от Ханс ван Баален, който даде примери от родната му Холандия, Австрия, Германия и Франция, където националистите бяха оставени извън управляващите коалиции.

"Европа трябва да бъде оформяна от демократични партии, партии, които са от центъра, център–дясно, център–ляво. Няма обаче място за краен национализъм. Разчитаме на едно демократично и приобщаващо председателство от страна на България", заяви президентът на АЛДЕ.

"Участието на "Обединени патриоти" в управлението не прави по-лесно влизането на България в Шенген", добави още Баален.

Дневник