Съветът по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз официално реши да приеме Регламента за създаване на Европейска прокуратура. Тя ще се занимава с разследвания на финансови престъпления, съобщиха от българското Министерство на правосъдието. От ведомството подчертават, че в дебата преди гласуването участва и ресорният министър Цецка Цачева.

Тя заяви, че България напълно подкрепя създаването на подобна институция. По думите ѝ по време на българското председателство на Съвета на ЕС страната ще работи приоритетно за предприемане на необходимите действия по организиране на Европейската прокуратура и изграждане на отношения с неучастващите в нея държави членки и партньорски институции и служби, включително Евроюст и ОЛАФ. Предвидена е и конференция по темата за Европейската прокуратура.

В работата на прокуратурата ще участват 20 държави от ЕС. Засега не са се присъединили Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Великобритания, Ирландия и Дания, но могат да го направят във всеки един момент. Седалището на прокуратурата ще е в Люксембург. Тя ще започне работа не по-рано от 2020 г.

Цачева уточни още, че приемането на правен инструмент, който да оптимизира режима за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация на активи, придобити от престъпна дейност, е предпоставка за постигане на реални резултати в борбата срещу организираната престъпност и финансирането на тероризма.

Дневник