Израелското разузнаване е открило, че руски правителствени хакери са използвали антивирусен софтуер на руската компания "Касперски", за да търсят в компютри по света кодовите имена на американски програми за шпионаж, пише в. "Ню Йорк таймс".

Разузнавачите на Израел са проникнали в мрежата на "Касперски" и са известили САЩ за действията на руските хакери, използвали за своите цели антивирусен софтуер, употребяван от 400 милиона души по света, включително служители на американски правителствени агенции.

Сигналът, подаден от израелските разузнавачи, които са шпионирали руските хакери, е довел до решението на САЩ миналия месец да разпоредят софтуерът на "Касперски" да бъде махнат от правителствените компютри.

Руските хакери, чиито действия са били засечени преди повече от две години, са откраднали класифицирани документи от служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който неподходящо ги е съхранявал на своя домашен компютър, оборудван с антивирусен софтуер на "Касперски", посочва "Ню Йорк таймс", който цитира настоящи и бивши правителствени служители, пожелали анонимност.

Подобно на повечето програми за кибернетична сигурност продуктите на "Касперски" изискват достъп до всичко, което се съхранява на даден компютър, за да го проверят за вируси или други опасности.

Антивирусният софтуер извършва претърсване, след което отстранява или неутрализира вредните програми, а после изпраща доклад на компанията. Тази рутинна процедура е осигурила идеален инструмент на руското разузнаване, който да бъде използван за изследване на съдържанието на компютрите и получаване на това, което го интересува, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Дневник