Започва цялостен ремонт на сградата на пожарната в Нови пазар, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Символична първа копка на дейностите направиха днес кметът на Нови пазар  Ивайло Камаджиев и  директорът на РДПБЗН комисар Иван Иванов.

Сградата ще бъде обновена по проект на общината Ремонтът е на стойност 519 299 лв., от които 472 427 са безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж”, а 46 871 лв. са финансирани от Община Нови пазар.

По сградата ще се подмени дограма, входни и гаражни врати, ще се постави топлоизолация на външни стени, на покрив, мълниезащита, ще се повиши ефективността на осветителна инсталация. Предстои и конструктивно укрепване на югоизточния ъгъл на основната сграда, цялостна подмяна на дървен гредоред и подова настилка.

„Сградата е много лошо състояние. Лично аз имах възможността да вляза вътре и да видя за какво става дума. Недопустимо е такава важна служба като РСПБЗН да се помещава в сграда, която е пред събаряне. Надявам се след реализиране на проекта нашите огнеборци да се трудят при по-добри условия”, каза по време на първата копка кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев.
    
Според директора на РДПБЗН комисар Иван Иванов строителните дейности няма да попречат на огнеборците да изпълняват задълженията си. „За много кратко, когато се сменят вратите - камионите ще напуснат сградата за 2-3 часа. Предвидено е обаче да са в отопляеми помещения“, допълни комисар Иванов.
    
Сградата на районната противопожарна служба е построената през 1951 година. През годините текущите ремонти са извършвани с доброволен труд на пожарникарите. През 2005 година е бил препокрит покривът на сградата. Условията на труд през годините стават все по-лоши. Помещенията, в които работят пожарникарите са с много лошо осветление, с падаща мазилка, с напукани стени. След като ремонтът бъде финализиран, се очаква условията на труд на огнеборците в града да се подобрят.

ШУМ.БГ