Целта ни е да създадем силен анти ГЕРБ съюз за разбиване на монопола по места. Това каза днес на пресконференция новоизбраният председател на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев.

Той заедно с Найден Зеленогорски, член на ИС на ДБГ днес бяха в Шумен и се срещнаха с представители на партиите от РБ, както и други политически и граждански формации.

Според Делчев "моделът Делян Добрев" в Хасково го има в много български общини и този феодален модел гони младите хора, прави труден и беден живота на гражданите. Той смята, че само обединена демократична опозиция може да промени това и заяви, че в нея имат място всички партии, организации и местни коалиции, които искат промяна в страната, като изключи  БСП и ДПС, тъй като за ДБГ те не са истинска опозиция.

Найден Зеленогорски каза, че работата на местната структура на ДБГ трябва да бъде насочена към решаването на проблемите на гражданите. "Убеден съм, че на следващите кметски избори, победителят ще бъде от нашия отбор", каза още той.

Областният координатор на ДБГ-Шумен Даниела Русева пък изрази становището, че децентрализацията на общините трябва да бъде поставена на дневен ред. "Време е да се заговори за намаляване броя на общините в страната и това рано или късно трябва да бъде направено“, каза тя.

„Общините в страната получават над 50% държавно дотиране и е необходимо броят им да бъде намален. Заплатите на кметовете, на администрациите в малките общини, където има по 1000, 2000-3000 жители и особено сега при обезлюдяването им, се плащат с държавно дотиране и това са огромни пари, които могат да бъдат пренасочени“, каза тя.

Нейната теория за съкращаване броя на общините е, че те трябва да бъдат толкова, колкото са районните съдилища и даде пример с областта, в която те са три – тези в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав.

На пресконференцията бяха засегнати актуални теми във връзка със случаите на телефонните измами, корупцията, състоянието на сектор сигурност, индексирането на пенсиите.

Стана ясно още, че тази година в „Движение България на гражданите“ са приети нови 150 членове. В Шуменско партията има над 300 членове и структури в по-големите общини.

ШУМ.БГ