Държавният департамент на САЩ съобщи официално, че страната прекратява членството си в ЮНЕСКО.

Това ще стане на 31 декември и новината е една от най-неприятните за края на втория и последен мандат на генералния директор Ирина Бокова. В момента на обявяването на решението на Вашингтон тя потвърди, че в централата в Париж е получено официалното писмо на държавния секретар Рекс Тилърсън по този повод. Организацията коментира, че това е загуба за "семейството на обединените нации".

"Не беше лесно да вземем подобно решение. То отразява загрижеността на САЩ от растящите проблеми в ЮНЕСКО, необходимостта от фундаментална реформа на организацията и продължаваща антиизраелска позиция в ЮНЕСКО", се казва в позицията на Държавния департамент.

В нея се потвърждава, че страната ще поиска "да останем ангажирани като наблюдател, за да допринасяме с гледните точки и опита на САЩ".

Ирина Бокова изрази "дълбоко съжаление" за оттеглянето на американците от Организацията на ООН за образование, култура и образование.

До 2011г. Вашингтон внасяше около 80 млн. долара годишно в бюджета на ЮНЕСКО, но след това спря вноските като протест срещу състоянието на организацията и антиизраелската ѝ политика. Това се равняваше на близо една пета от средствата. САЩ запазиха гласа си в 58-членния Управителен съвет, който до утре трябва да избере наследника на Бокова и да го предложи за окончателно одобрение на Общото събрание през ноември.

Дневник