След районния прокурор на Варна Цветанка Гетова прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи от длъжност и заместничката й Милена Даскалова. Причина за уволненията стана скандала от 13 март т.г., когато за двете беше установено, че са употребили голямо количество алкохол в работно време.

Както в случая с Гетова преди седмица, уволнението на Даскалова също е било подкрепено от всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

В съобщение на държавното обвинение от 13 април т.г. беше упоменато точното количество алкохол - по вид, марка и количество, както и точният час на влизане на двете прокурорки в ресторант във Варна - 13.38 ч. на 13 март.

След като пристигат в заведението, срещу тях е подаден сигнал, че прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата. На място в заведението пристигнали за проверка прокурори от Апелативната и Окръжната прокуратура във Варна. "Те установили, че действително Гетова и Даскалова се намират в заведението и употребяват алкохол, беше записано в съобщението на държавното обвинение. Снети са били обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки."

В хода на проверката било установено, че до 15.30 ч. прокурорите Гетова и Даскалова са направили 5 поръчки ракия "Бургас 63", 1 ракия "Бургаска мускатова", 2 поръчки уиски "Джак Даниелс". Поръчали и още 2 бири "Туборг" и 1 минерална вода. Всички поръчани напитки са били консумирани от двете прокурорки, беше отбелязано още в официалното съобщение по случая.

Въпреки че са били проверени Гетова и Даскалова останали в заведението до 21 часа и си поръчвали още по една бира.

Срещу уволнените прокурори има и още едно дисциплинарно дело, заведено за случай от края на м. г. Тогава пак от съобщение на прокуратурата стана ясно, че Гетова и заместничката й са въздействали върху жена да оттегли жалба срещу мъж, за когото тя твърди, че я е заплашил с убийство. Името на мъжът не беше съобщено, но по-късно стана ясно, че това е варненецът Влади Ковачев, осъждан за групово изнасилване в процес, станал известен като случая "Черна котка", за убийството на съпругата си Анелия и лихварство.

На 11 декември м.г., жена сигнализирала в Първо районно управление на МВР във Варна, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, й е отправил закана с убийство.

Разследващият полицай уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова, провели среща с началника на полицейското управление, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата, и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент. След това Гетова и Даскалова започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка".

Според съобщението на прокуратурата Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати", както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си дори препоръка към свидетелката "да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него". На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си.

Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Преди няколко години Гетова стана популярна с това, че прие лидера на "Атака" Волен Сидеров след инцидента на летище Варна, при който той удари полицай. Тогава етичната комисия на прокуратурата прие, че тя не е извършила нарушение и че е приела народният представител, за да му окаже съдействие.

Дневник