Президентът Румен Радев обяви в интервю пред БНТ, че е готов да изчисти всички проблеми в отношенията си с премиера Бойко Борисов в един мъжки разговор. Той уточни, че не би приел разговор, който да гарантира корупционен комфорт на управляващите.

Радев смята, че има коректен диалог с Борисов, но проблемите идвали от хора от партията на премиера. "Не приемам сценарий добрият премиер и лошото мнозинство", обяви президентът. Радев подчерта, че оценява посредническите усилия на министър-председателя, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци.

В отговор на въпрос, държавният глава каза, че няма състезание с Борисов "по плоскостта външна политика", а има добро допълване. Запитан дали се притеснява от импийчмънт, Радев каза, че за него няма значение колко дълго ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.

На въпрос, дали откакто е в президенството гледа с други очи на България, държавният глава каза, че принципите ми не са се променили и няма да се променят, и затова са всички проблеми, които има. Държавата има огромен проблем с корупцията, обобщи президентът. Според него до момента управляващите залагат на пасивната борба с нея, която няма ефект.

"При сегашната система играеш докато те хванат, после връщаш и пак можеш да играеш", описа образно борбата с корупцията Радев. Според него отнемането на имущество е задължително, но недостатъчно условие за ефективност. "Корупцията не е проблем на бъдеще време, трябва да има наказателно преследване на сегашни и минали престъпления. Не може да се разчита на признания в декларация. Нужни са всеобхватни, ефективни мерки, както превенция, така и разследване", каза още президентът.

Румен Радев уточни, че няма как да приеме, че парламентът може да назначава и министрите и ръководителите на звеното, което ще ги проверява. "Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно", посочи държавният глава. Румен Радев добави, че назначаването на ръководството на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Според него атаките срещу президенството са се активизирали именно като е започнал да коментира, че няма воля за борба с корупцията. "Напрежението е трудно да се скрие. Срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Хвърлиха се обвинения за лобизъм и корупция, но никой не посмя да го заяви директно", каза Румен Радев.

"Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара - милиард и половина лева за самолети. Забележете, неизхарчени. И логично си задаваме въпроса: защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лева похарчени за саниране, при множество сигнали за нередности, не от вчера", подчерта Радев. Президентът припомни и сигналите за три до четири пъти завишени цени, липсата на контрол на вложените материали, на сключваните договори и на качеството. "Никога не е късно да се направи една такава комисия. Аз го очаквам. Мисля, че не само аз", добави още държавният глава.

В отговор на въпрос Румен Радев обяви, че изборът за нов боен самолет за армията не е предопределен, защото противно на някои твърдения и трите останали машини в надпреварата покриват минималните изисквания на НАТО. "Това не е махленска тема. Не приемам посланиците да изкават мнение, особено ако са засегната страна. При нас, когато се изкара нещо като резултат от прозрачна или обективна процедура, ако не съвпадне с мнението на полтици, те обвиняват хората с пагон ги притискат, докато извадят тяхното решение", обясни ситуацията президентът.

Той допълни, че всички видове въоръжени сили и родове войски имат нужда от модернизация на въоръжението, но първо трябвало да се реши проблема с незаетите щатове и ниските заплати на военните. Според Радев не е проблем, че сега авиацията ползва самолети със средна възраст 26-27 години, защото тя били такава и в много от страните от НАТО.

"Ремонт на миговете е необходим, но обхватът трябва да се определи след решението за доставка на нов самолет. Ако дадем за ремонт всички самолети, това ще изяде огромен ресурс от парите за нови", поясни държавният глава.

Попитан дали трябва да се закрие Комисията за досиетата, Радев каза, че нейната съдбата е в ръцете на депутатите, но последните дискусии около назначаването на Антон Тодоров за нейн председател, са показали, че тя може да се използва за политическа саморазправа. "Ако се направи институт за националната памет, не мисля, че той ще героизира миналото. Напротив, то ще се види през окото на историка", посочи президентът.

По повод българското председателство на съвета на ЕС, Румен Радев подчерта, че ще е грешка, ако се очаква от него страната да извлече директни ползи. "Трябва да поставим актулани за дневия ред на ЕС теми. Голямата отговорност е на българската администрация, които да покажат зрялост и да предизвика доверие", поясни президентът.

Дневник