Световно известният университетски център Оксфорд стана първият британски град, обявил планове да премахне от центъра всички автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това е най-радикалната мярка, представяна досега в страната за намаляване на замърсяването на въздуха, коментира "Ройтерс".


От 2020г. ще има "Зона с нулеви емисии", в която няма да се допускат коли с бензинови или дизелови двигатели. В Лондон - несравнимо по-голям град - към същата дата намеренията са да има "зони с ултра ниски емисии", за влизането в които собствениците на коли на петрол ще трябва да плащат такса.

"Всеки един нас, който кара или използва бензинов или дизелов автомобил из Оксфорд, допринася за отровния въздух на града. Всеки трябва да стори своето - от националното правителство и местните власти до бизнеса и жителите - за да сложим край на тази опасност за общественото здраве", заяви Джон Танър, член на ръководството на оксфордския общински съвет.

Освен това ще бъде намалена цената за паркиране за електромобили и таксите за електрически таксита.
Последните консултации по плановете приключват на 26 ноември.

В първата фаза на проекта, започващ след по-малко от три години, такситата, леките коли, лекотоварните автомобили и автобусите, които не са с нулеви емисии, няма да могат да използват 6 улици в градския център. Зоната постепенно ще се разширява с нови и нови улици и добавяне на нови типове коли до 2035г.

Тогава всички автомобили, включително тежкотоварните, ще бъдат държани извън градския център. Пет години по-късно правителството в Лондон си е поставило като срок, от който спира продажбата на нови бензинови или дизелови автомобили в цялата страна.

Дневник