С информационна среща в залата на НЧ „Братство-1860” в Смядово започна кампания   на тема „Съединението прави силата - българското председателство на Съвета на Европейския съюз“, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Старт на инициативата даде областният управител проф. Стефан Желев. На срещата присъстваха кметът на община Смядово Иванка Петрова, председателят на общинския съвет Борислав Борисов и заместник-областният управител Петко Шаренков.

„Сигурност и стабилност, европейска перспектива на Западните Балкани,
предприемачество и иновации, младите хора-бъдещето на Европейския съюз, свързаност и сближаване, са ключовите послания, върху които страната ни е поставила фокуса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС”, заяви пред жителите на Смядово Стефан Желев.

Той акцентира върху икономическите и социални ефекти, резултат от членството на България в ЕС. Сред най-важните са възможността да сме част от единния пазар на 500 милиона европейски граждани, нарастването на частните инвестиции с над 22% към края на 2016 г., както и получения достъп до средства от Европейския съюз в размер над 9 млрд. евро за програмния период 2007 – 2013 г. и планираните до 9,9 млрд. евро от ЕС през втория програмен период 2014–2020 г. Сред постигнатите социални ефекти са  осигуряването на повече работни места, като към края на 2016 г. броят на заетите лица в българската икономика се е увеличил с 15.2% благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. заети повече. Изтъкната беше и постигнатата стабилност на публичните финанси, достъпността до програми за образователен обмен на студенти и млади хора, по-чиста околна среда, разказаха още за срещата от пресцентър на Областна администрация.

Кметът на община Смядово Иванка Петрова обяснила, че финансирането по оперативните програми на Европейския съюз са допълнителни средства, които в пъти надвишават общинския бюджет на малка община като нейната. Тя посочила за пример бюджета на Смядово, който е в размер на около 5 млн. лева, а през последните 6 години инвестираните европейски средства чрез спечелени проекти от общината са 20 млн. лв.

Информационната кампания за председателството на България в Шуменско ще продължа със срещи в община Велики Преслав /на 17-ти октомври от 17,30 ч. в зала „Тържествена“ на общината/ и в община Венец /на 18-ти от 14,00 ч. в ритуалната зала на общината/.

ШУМ.БГ