Община Смядово бе удостоена с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Наградата получиха още 16 администрации, а Смядово е единствената от област Шумен. Церемонията по връчване на Етикета се състоя снощи в рамките на XII Годишна среща на местните власти, а наградите бяха връчени на кметовете от министър Николай Нанков.

Носителите на приза са: Банско, Бяла Слатина, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Димитровград, Добрич, Кнежа, Павликени, Поморие, Русе, Самоков, Свищов, Смядово, Троян и Търговище.

Етикетът за иновации и добро управление на местно ниво удостоверява, че общината е приела и прилага в дейността си 12-те принципа на добро демократично управление, заложени в Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Чрез него се гарантира, че управлението в дадена община отговаря на определени европейски изисквания за качество на предоставяните административни услуги.

Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество. Прилагането на Стратегията в България се осъществява в партньорство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и НСОРБ.

ШУМ.БГ