60 години след премахването му от комунистическата власт Паметникът-портал на славния 7-ми пехотен преславски полк в Шумен ще бъде възстановен. Днес Областна комисия “Военни паметници” единодушно одобри проекта на арх. Красимир Генов и избра място за поставянето му - от северната страна на Военното училище и източно от пл. „Кристал“. 

На заседанието присъства Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната.  

Паметникът ще бъде възстановен в максимална близост до първоначалния му вид и в оригиналния му размер. На 6 плочи от черен мрамор ще бъдат изписани имената на 1500-те герои от полка, дали живота си за България. До тях ще бъдат поставени и двата автентични каменни лъва, които военни са спасили и запазили.

Паметникът ще бъде обърнат под ъгъл от 30 градуса спрямо оградата на военния имот. Също така той ще стане и централен портал на Военното училище. Той ще бъде с осигурен постоянен достъп за граждани.

Изграждането на монумента ще струва около 80 хил. лв., от които 25 хил. лв. са осигурени от Министерството на отбраната целево за честванията на 100 години от Първата световна война.  

„Министерството на отбраната ще помогне със средства за изграждане на паметника“, заяви Иво Антонов и обясни, че ще се отпуснат допълнителни средства от бюджета на МО. „Община Шумен също ще трябва да помогне“, каза той.

Припомняме, че до изготвянето на проект и определяне на място за паметника се стигна след 10 тежки заседания на комисията за възстановяването му. Най-тежкият проблем, който трябваше да бъда решен бе ситуирането на монумента. Част от членовете настояваха той да се вдигне на първоначалното му място до сегашния Разперко. Обсъдени бяха още поне 5 локации. 

ШУМ.БГ