Дългосрочен заем в размер на над 36 млн. лв. възнамерява да изтегли община Варна, за да финансира шумно рекламирания си проект за реконструкция на централните градски булеварди "Васил Левски" и "Сливница". Това стана ясно по време на публично обсъждане на намерението, което се състоя днес. Заемът ще бъде отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие и фонд ФЛАГ и ще бъде обезпечен чрез учредяване на залог върху настоящи и планирани приходи на общината.

Миналия вторник местната администрация подложи на обществено обсъждане намерението си да изтегли и друг заем, този път в размер на 38.5 млн. лв. 

Той трябва да покрие недопустими разходи и мостово финансиране на проектите за строеж на пречиствателна станция в курорта Златни пясъци, за естетизация на градската среда, за изграждането на синя зона и за втората фаза на проваления в първата си част проект "Интегриран градски транспорт на Варна".

Така само в рамките на седмица заемите, които администрацията на кмета Иван Портних обяви, че има намерение да изтегли, достигнаха близо 75 млн. лв.

Около 58 млн. от тях са дългосрочни заеми, а останалите 16.5 млн. лв. - краткосрочни за т.нар. "мостово финансиране" до възстановяване на направените разходи по проекти, подпомагани от фондове на Европейския съюз.

Двата проекта, за които сега общината ще търси дългово финансиране, са за реконструкцията на бул. "Васил Левски" от ул. "Подвис" до ул. "Девня" и удължаването на бул. "Сливница" до бул. "Атанас Москов" в Западната промишлена зона на града и свързването му с автомагистрала "Хемус".

Стойността на първия проект е малко над 113 млн. лв. Около 80,5 млн. лева. от тях ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Останалите около 33 млн. лв. ще бъдат набавени с въпросния банков кредит.

По-голямата част от парите ще отидат за разходите по отчуждителни процедури за придобиване на земя и сгради по трасетата на булевардите "Васил Левски и "Сливница". С друга част от парите ще бъдат покрити разходи за проектиране, авторски и строителен надзор, както и за изграждането на на два участъка от уличната инфраструктура във Варна.

За т.нар. пробив на бул. "Сливница" ще бъдат похарчени над 7.7 млн. лв. Общинският дял във финансирането на този проект ще е около 3,2 млн. лв. Така сумата на кредитите, които предстои да бъдат изтеглени, става общо около 36 млн. лв.

Месец след като правителството взе решение да отпусне над 80 млн. лв. за ново трасе на бул. "Васил Левски" във Варна, проектът, финансовите разчети за реконструкцията и строителните книжа, свързани с нея, продължават да са сред най-строго пазените тайни на местната администрация.

Това стана ясно от отговорите на местната администрация изпратени до "Камарата на геодезистите в България", след като оттам поискаха подробна информация за проекта.

Въпреки започналото частично изпълнение на проекта за реконструкция на бул. "Васил Левски" от община Варна продължават да не дават ясен отговор на въпросите има ли изработен технически проект за реконструкцията, издадени ли са строителни разрешения и на какво основание в момента се извършват дейности по подмяна на подземни комуникации по трасето му. Подобна информация не е качена и на сайта на общината, въпреки че това е задължително според Закона за устройство на територията. В него е записано: "Кметът на общината организира поддържането на архив на одобрените устройствени планове и измененията им, на издадените строителни книжа и публични регистри на всички актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на измененията им, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи."

Ако работата по всички проекти, които са част от инвестиционната програма на община Варна, вървят по план, в навечерието на предстоящите през 2019г. избори за местна власт

те би трябвало да са в напреднала фаза на изпълнение. Отпускането на 85 млн. лв. за реализацията им обаче при пълната неяснота около проектната готовност за това напомнят за друга, пак предизборна щедрост на правителство, оглавявано от Бойко Борисов.

През пролетта на 2013 г. пак с решение на Министерския съвет за ремонта на входния бул. "Владислав Варненчик" в града спешно бяха отпуснати 5 млн. лв.

Разследване на "Дневник" тогава показа, че парите са били дадени "на око" без финансова обосновка за реалната стойност на строителните работи. Откриването на преасфалтирания булевард бе едно от основните събития в кампанията на Иван Портних преди проведените в началото на юни 2013 г. частични избори за кмет на Варна. До тях се стигна след оставката на предшественика му Кирил Йорданов, поискана от ГЕРБ след безпрецедентен уличен натиск.

Дневник