вропейският банков регулатор (ЕВА) - втората разположена в Лондон агенция на ЕС, която днес смени мястото си, ще бъде разположен в Париж, след като Великобритания напусне съюза на 29 март 2019г.

Само няколко часа, след като с жребий Амстердам приюти Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), същото се случи и с ЕВА. Съгласно процедурата за избор естонският председател на срещата в Брюксел трябваше да тегли жребий, който да определи от Париж или от Дъблин ще се диктуват правилата за банковия сектор в ЕС.

Останалите градове-кандидати бяха Брюксел, Франкфурт, Люксембург, Прага, Виена и Варшава. С определянето на френската столица отново Източна Европа не получи домакинството на голяма европейска агенция.


Трите кръга на гласуване не успяха да определят ясен фаворит на 27-те страни членки (без Великобритания). Франфурт - финансовата столица на Германия, където е и Европейската централна банка, отпадна след първото гласуване.

Новината съобщи "Ройтерс" като се позовава на свои източници. Френският посланик в България Ерик Льобедел, обаче, я разпространи и в профила си в "Туитър", след като това направи и естонското председателство на ЕС.

В офертата си Париж обещава още през декември да приключат преговорите за наемане на офис площи за новата агенция. През лятото на 2018г. в Лондон ще има работна среща за представяне на района на френската столица - един от най-богатите като дял от БВП в Европа и света (равнява се на този на Холандия) и място, където са разположени централите на 4 от десетте най-големи европейски банки.

Проспектът, с който кандидатства Париж

За декември 2018г. домакините са предвидили двудневна обиколка из Париж и региона за служителите и семействата на ЕВА. Между януари и март 2019г. ще бъде оказано всякакво съдействие за преместването им в новата централа и града.

Франция ще подари 1.5 млн. евро за този процес и напомня, че Лондон е само на 2 часа и 15 минути със скоростен влак от Париж - достатъчно време служителите да прескочат за един ден по време на пренасянето и да се върнат вечерта в британската столица.

Европейският банков регулатор (European Banking Authority или EBA) отговаря за ефективната и устойчива регулазия и надзор на банковия сектор в съюза. Поставените му цели са да поддържа финансовата стабилност и да охранява честността, ефективността и правилното функциониране на банковия сектор.

След днешното решение от Париж ще се определя изграждането на общ правилник за банкирането в съюза чрез хармонизирани правила за финансовите институции.

Част от предназначението на този набор от правила е да защитава собствениците на депозити, инвеститорите и потребителите на банкови услуги. Това ще става и чрез редовни доклади за оценка на рисковете и слабостите на банковия сектор в ЕС и общоевропейски стрес тестове на банките.

Дневник